Florence | bezienswaardigheden | musea | geschiedenis | reizen in/naar Florence | reisinformatie | het weer | links

Het weer in Florence

Florence heeft net als het overgrote deel van Itali een mediterraan klimaat. Dit klimaat onderscheidt zich van andere klimaatsoorten doordat de droogste maande in de zomerperiode minder neerslag kent dan dertig millimeter. De maand met de meeste neerslag heeft minimaal drie maal zoveel neerslag als de droogste maand. De Middellandse Zee heeft een grote invloed op het klimaat in Florence. Door deze invloed liggen de gemiddelde dagtemperaturen er een stuk hoger dan je zou verwachten. Deze invloed zorgt er tevens voor dat er zo goed als geen weersextremen voorkomen in Florence. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.

Florence bezienswaardigheden

Florence is een historische stad die barst van de mooie kerken, pleinen, straten, musea en andere bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Florence samengesteld:
Florence bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Florence

Het klimaat van Florence kan het gehele jaar als aangenaam gezien worden. De zomermaanden kunnen wat warm en soms zelfs heet zijn maar in de avond en nacht koelt het in de meeste gevallen genoeg af om aangenaam te zijn. De wintermaanden kunnen er koud zijn maar langdurige vorstperiode komen er zelden tot nooit voor.

Zonnige zomermaanden

De hoogzomermaanden van Florence zijn juli en augustus. Tijdens deze maanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de dertig graden Celsius. De zon schijnt in deze periode negen tot tien uur per dag waardoor het op sommige dagen behoorlijk warm kan worden. Dit is niet de beste periode voor een stedenbezoek, maar toch zijn dit de drukste maanden in Florence. Het grote voordeel is wel dat dit de droogste maanden van het jaar zijn. Er komen wel dagen met neerslag voor maar de totale neerslag die in deze periode naar beneden komt valt te verwaarlozen. Gelukkig zijn veel van de bezienswaardigheden in Florence voorzien van goed airconditioninginstallaties waardoor je in de musea en paleizen geen last heb van de warmte. Het is echter niet verstandig om op deze warme dagen de Duomo of n van de torens in Florence te beklimmen. Hier ontbreekt namelijk de airconditioning en de smalle benauwde trappen zorgen ervoor dat het nog warmer aanvoelt.

Winterweer in Florence

Het winterweer in Florence blijft meestal beperkt tot lichte nachtvorst. Toch zijn er jaren bij waarbij het kwik ook overdag onder het vriespunt uitkomt en er grote hoeveelheden sneeuw kan vallen. Dit zorgt natuurlijk voor prachtige plaatjes maar dat is niet wat je verwacht in Florence. Gelukkig zijn dit uitzonderingen. Normaal gesproken komt het kwik in Florence niet onder het vriespunt uit en ligt de gemiddelde dagtemperatuur in januari net iets onder de tien graden Celsius. De gemiddelde neerslag tijdens deze periode ligt wel wat hoger dan in de zomermaanden.

Neerslag

De meeste neerslag valt gemiddeld genomen in de maand november, maar ook tijdens de andere maanden kan er behoorlijk wat neerslag vallen in Florence. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Florence verschilt niet heel veel met die in Nederland alleen zijn er in Florence minder dagen met neerslag per jaar. De zomermaanden zijn normaal gesproken de droogste maanden van het jaar. In de winterperiode tijdens de koudste dagen van het jaar kan de neerslag als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen.

Weersextremen

Door de invloed van de Middellandse Zee komen er in Florence maar zelden echte weersextremen voor. Ondanks deze invloed komen er toch weersextremen voor. Zo was er in september 2014 nog een hagelstorm waarbij een aantal van de musea waterschade opliepen, verschillende bomen werden ontworteld en veel van de terrassen en marktkramen liepen grote schade op.
In de winterperiode kan het voorkomen dat er een aanzienlijk hoeveelheid valt in Florence. Hierop is het riool van de stad vaak niet berekend met alle gevolgen van dien.

Klimaattabel

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 9C 1C 3 uur 13 dagen 61 mm n.v.t.
februari 11C 2C 4 uur 12 dagen 64 mm n.v.t.
maart 14C 5C 5 uur 13 dagen 64 mm n.v.t.
april 18C 7C 6 uur 13 dagen 87 mm n.v.t.
mei 23C 11C 8 uur 12 dagen 70 mm n.v.t.
juni 26C 14C 9 uur 11 dagen 57 mm n.v.t.
juli 30C 17C 10 uur 8 dagen 37 mm n.v.t.
augustus 30C 17C 9 uur 9 dagen 56 mm n.v.t.
september 26C 14C 7 uur 9 dagen 80 mm n.v.t.
oktober 20C 10C 5 uur 11 dagen 100 mm n.v.t.
november 14C 6C 3 uur 12 dagen 114 mm n.v.t.
december 10C 2C 3 uur 13 dagen 81 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als je een bezoek wilt brengen aan Florence dan kun je dit het beste in het voor- of najaar doen. Tijdens deze periodes ligt de gemiddelde dagtemperatuur wat lager dan in de zomermaanden waardoor het een stuk aangenamer is om door de stad heen te lopen. De kans op langdurige neerslag is er dan wel iets hoger. De wintermaanden zijn over het algemeen te koud om een bezoek aan Florence te brengen. Het nadeel van de wintermaanden is dat de luchten er vaak grijs en grauw zijn wat nou niet bepaald voor mooie fotos zorgt.

De zomermaanden, over het algemeen de drukste periode van het jaar, zijn niet de meest ideale maanden om een bezoek aan de stad te brengen. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er rond de dertig graden Celsius wat behoorlijk warm is voor een stedentrip. Als je Florence toch bezoekt in deze periode probeer dan zoveel mogelijk in de vroege ochtend of laat in de middag te doen. Midden op de dag is het vaak echt te warm om door de stad heen te lopen. Je kunt dan beter net als de Italianen een terrasje in de schaduw opzoeken.

Meer info over Florence

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Florence:
Florence in n dag

Florence informatie
Florence informatie
Florence weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Florence
goedkoop naar Florence

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy