Florence | bezienswaardigheden | musea | geschiedenis | reizen in/naar Florence | reisinformatie | het weer | links

Reizen naar en vervoer in Florence

De meeste toeristen die een bezoekje brengen aan Florence zijn op vakantie in Toscane en brengen een bezoek van één of meerdere dagen aan de stad of zijn in Florence voor een citytrip. De meeste toeristen die voor een citytrip komen die arriveren hier met het vliegtuig en nemen een taxi, bus of trein om op hun uiteindelijk plaats van bestemming te komen. Veel van de toeristen die in Toscane op vakantie zijn komen met de auto en brengen dan ook met de auto een bezoek aan de stad. Op deze pagina vind je handige informatie over het openbaar vervoer in Florence en waar je de auto het beste kan parkeren.

Florence bezienswaardigheden

Florence is een historische stad die barst van de mooie kerken, pleinen, straten, musea en andere bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Florence samengesteld:
Florence bezienswaardigheden top 10

Rijden naar Florence

Florence ligt op ongeveer 1350 kilometer van Utrecht. Een autoreis waar je zonder te stoppen ongeveer 13,5 uur over zal doen. De reis neemt je mee langs Keulen, Frankfurt, Mulhouse, door Zwitserland en dan via Milaan, Parma en Bologna naar Florence. De kortste en snelste weg naar Florence gaat via Zwitserland. Om door dit land te mogen rijden moet je in het bezit zijn van een vignet. Dit vignet kun je op voorhand kopen, maar dat kan ook bij de grenspost. Tijdens deze tocht rijd je voornamelijk over grote doorgaande snelwegen waardoor je weinig last zult hebben van onnodig oponthoud. Natuurlijk kun je door wegwerkzaamheden en andere verkeershinder wel last hebben van files.

Met de huurauto naar Florence

Je kunt vanaf verschillende luchthavens met een huurauto naar Florence rijden en eventueel ook andere plekken in de Toscane ontdekken. Een populaire luchthaven om op te vliegen is Pisa. Je kunt vanaf Pisa met een huurauto naar Florence rijden. Voorkom verrassingen ter plaatse en reserveer je huurauto in Pisa vooraf vanuit Nederland. Via internet kun je de verschillende prijzen, auto's en voorwaarden met elkaar vergelijken. In 90% van de gevallen is vooraf reserveren vanuit Nederland ook goedkoper dan wanneer je ter plaatse een auto wilt gaan huren. Dit geldt vooral tijdens het hoogseizoen, zoals tijden de zomervakantie.
Vergelijk autohuurprijzen in Pisa of elders in Italië en reserveer je auto direct online.

Met de trein naar Florence

Voor wie niet wil vliegen of met de auto naar Florence wil is de trein misschien een optie. Een treinreis naar Florence zal ergens tussen de veertien en de twintig uur duren. Dit is afhankelijk van de te volgen route en de verschillende overstappen. De snelste manier om van Amsterdam centraal naar Florence te reizen is via Frankfurt, Mannheim, Basel, Bellizona en Milaan. Deze treinreis zal, als alle aansluitingen kloppen, iets minder dan 15 uur duren. Een andere mogelijk is om de trein te nemen naar Parijs daar over te stappen op de trein Lyon, om vervolgens via Turijn en Pisa in Florence aan te komen. Het bekendste station is Firenze Santa Maria Novella. Dit station ligt tegenover de gelijknamige kerk in het historisch centrum van de stad. Het station van Florence is een belangrijk knooppunt tussen het noordelijk deel van Italië en het zuidelijke deel. Het station van Florence is de hele dag gevuld met toeristen die de een bezoek brengen aan de stad. Vanaf dit station vertrekken er meerdere malen per uur treinen naar de andere toeristische trekpleisters in Toscane, zoals Lucca, Pisa en Siena.

Autorijden in Florence

In een groot deel van de historische binnenstad mag je als gewone automobilist niet komen. Deze zones zijn alleen toegankelijk voor vergunninghouders. Sommige van deze zones zijn wel in de avond of op zondag met de auto toegankelijk. Mocht je toch onverhoopt als toerist zijnde in deze zone terechtkomen dan is de kans erg groot dat je een boete opgestuurd krijgt. De hoogte van deze boete ligt ergens rond de tachtig euro. Om dit te voorkomen kun je de auto het beste aan de rand van het centrum parkeren op één van de gratis parkeerterreinen. Moet je toch met je auto in dit gebied willen rijden dan kun je een ontheffing aanvragen.

Parkeren

Over parkeren in Florence kunnen we kort zijn, niet doen. Althans als de lak van je auto je lief is. Met name in het historisch centrum dat al voor een groot deel autovrij is kan je beter je auto maar niet wegzetten. De parkeerplaatsen zijn er krap en vaak langs doorgaande straten. Je mag alleen parkeren als er een blauwe streep staat, de witte zijn voor vergunninghouders. De tarieven voor het parkeren in Florence liggen met name in het centrum erg hoog en kunnen oplopen tot vijf euro per uur. Beter kan je de auto wegzetten in één van de parkeergarages aan de rand van de stad en je weg te voet of met het openbaarvervoer vervolgen. Gratis parkeerplaatsen zijn te vinden bij Piazzale Michelangelo, Ponte a Greve en Firenze Certosa.

Taxi’s

De officiële taxi’s in Florence hebben in de meeste gevallen een witte kleur, vaak gecombineerd met groen of geel. Er zijn vaste standplaatsen te vinden bij Piazza di Santa Maria Novella, Piazza di San Marco, Piazza delle Republica en in de Via Pelicceria. Voor een taxi in Florence betaal je gemiddeld iets minder dan dat je normaal in Nederland voor een taxi zou betalen. Je dient er echter wel rekening meet te houden dat taxi’s niet overal mogen komen en hierdoor soms verplicht worden om te rijden. Hierdoor kan de rekening hoger uitvallen dan verwacht. Er worden tevens toeslagen gerekend voor bagage en in de avond en nacht op zon- en feestdagen.

Bussen

Florence heeft een uitstekend en een behoorlijk uitgebreid busnetwerk door de hele stad. Er rijden twee typen bussen door de stad; de gewone stadsbussen en een kleinere variant hierop. Deze kleinere variant rijdt hoofdzakelijk door de smaller straatjes in het historisch centrum van de stad. De vraag is of je als toerist zijnde veel gebruik gaat maken van het busnetwerk door de stad. De meeste bezienswaardigheden in Florence liggen op loopafstand van elkaar en tijdens je wandelingen door de stad ontdek je elke keer iets nieuws. De bus is wel een handig vervoersmiddel als je van het vliegveld naar het historisch centrum van wil reizen. Het busvervoer in Florence is goedkoop. Bij een Firenzekaart zit ook een buskaartje dat even lang geldig is als de kaart.

De tram

Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw reden er verschillende tramlijnen in en door Florence. De eerste trams reden al in 1879 door Florence, in het begin werden ze voortgetrokken door paarden. De paarden werden al snel vervangen door elektrische voertuigen. Al in het begin van de twintigste eeuw werden de trams als achterhaald gezien en de laatste lijn werd in 1962 gesloten.
In 2010 werd er weer een nieuwe tramlijn in Florence geopend. Deze lijn verbindt het station Santa Maria Novella met de nabij gelegen plaats Scandicci. De komende jaren staan er uitbreidingen van dit netwerk op de planning. Zo moet er onder andere een tramverbinding tussen het vliegveld van Florence en de historische binnenstad komen.

Scooters

Het favoriete vervoersmiddel van de Florentijn is de scooter. Overal in de stad rijden tussen het verkeer deze gemotoriseerde tweewielers. Opvallend zijn de grote scooterparkeerplaatsen in het historisch centrum. Op verschillende plaatsen staan lange rijen met scooters. Er zijn zelfs speciale scooterparkeerplaatsen te vinden.

Vliegen

Wie met het vliegtuig naar Florence gaat heeft twee mogelijkheden. De eerste is het Aeroporto di Firenze-Peretola dat net buiten de stad ligt. Het is een klein vliegveld waar vanuit Nederland zo goed als dagelijks op gevlogen wordt. Op dit vliegveld vliegen bijna uitsluitend de grotere maatschappijen en zijn geen prijsvechters te vinden. Het is in veel gevallen een stuk goedkoper om een ticket naar Aeroporto di Pisa Galileo Galilei te nemen. Dit vliegveld ligt op ongeveer een uurtje met de trein van Florence vandaan. Op deze luchthaven zijn prijsvechters zoals Ryanair en Germanwings actief. Een vlucht vanuit Nederland naar één van de twee luchthavens in de buurt van Florence zal iets minder dan twee uur in beslag nemen.

Met de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van Florence

Wie snel en gemakkelijk vanaf de luchthaven van Florence naar het centrum wil reizen kan dit doen met een taxi. Boek je deze taxi met taxitender dan kun je vooraf perfect zien wat deze rit je zal kosten en wat de verwachte duur is. Op deze manier kom je niet voor onverwachte verassingen staan, dit scheelt een hoop met onzekerheid. Als je vooraf je taxi boekt met TaxiTender zal deze op het vliegveld van Florence op je staan te wachten. Het is natuurlijk mogelijk om de rit kosteloos te annuleren mocht de reis toch niet doorgaan.

Vergelijk de prijzen op TaxiTender voor taxiritten van en naar de luchthaven

Paard en wagen

Wat is er nu leuker om het historisch centrum van Florence te verkennen met paard en wagen. Op meerdere plaatsen in het centrum zijn er standplaatsen te vinden. Het is wel verstandig om van tevoren een vaste prijs af te spreken om problemen achteraf te voorkomen.

Wandelen

Een groot deel van het historisch centrum van Florence is autoluw. In andere delen mogen alleen vergunninghouders komen. Hierdoor is Florence een ideale stad om te voet te verkennen. De meeste bezienswaardigheden liggen niet ver van elkaar. In de stad zijn meerdere stadswandelingen te volgen. Deze wandelingen nemen je mee langs de verschillende bezienswaardigheden en musea in de stad. Er is een grote diversiteit aan stadswandelingen te vinden zodat er voor iedere wandelaar wel een geschikt wandeling te vinden is. Bij het bureau voor het toerisme kun je tevens wandelingen met een gids reserveren.

Fietsen

Op meerdere plaatsen in Florence kun je fietsen huren. Het is een leuke en gemakkelijke manier om jezelf door de stad te begeven. De inwoners van Florence zijn gewend aan fietsers waardoor het redelijk veilig is om door de stad heen te fietsen. Om je fiets te parkeren zijn op meerdere plaatsen in de stad speciale fietsenstallingen te vinden.

In Florence worden door verschillende bedrijven fietsrondleidingen aangeboden. Je fiets dan met een gids door de stad terwijl je van alles over de verschillende bezienswaardigheden te weten komt. Het leuke van Florence op de fiets verkennen is dat je in een kortere tijd veel meer van de stad te zien krijgt.
Bij Bajabikes kun je Florence fietstochten met een Nederlandstalige gids boeken.

Meer info over Florence

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Florence:
Florence in één dag

Florence informatie
Florence informatie
Florence weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Florence
goedkoop naar Florence

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy